Kuchnia

Zioła

Mate de Pantera to marka yerba mate stworzona w Niemczech. Głównymi wyróżnikami tej ekskluzywnej yerby są opakowanie czyli słusznych rozmiarów puszka oraz znak BIO świadczący o organicznym pochodzeniu suszu.

Po rozpakowaniu można trochę się zdziwić ponieważ susz nie jest zielony tak jak w większości przypadków. Brązowy kolor yerby uzyskuje się poprzez mocne prażenie liści. W puszce znajdują się prawie wyłącznie same listki, bez śladu pyłu. Jest to bardzo charakterystyczne dla tej marki. W aromacie na pierwszy plan wybija się słodkawa wanilia, dopiero później wyczuwalne są prażone orzechy.

Pierwsze zaparzenie może być nieco bardzie gorzkie od późniejszych. Od drugiego zaparzenia smak jest intensywnie waniliowy, może przypominać w posmakach kawę zbożową lub nawet orzechy. W ustach długo utrzymuje się przyjemne słodkawe uczucie. Co ważne trudno przeparzyć ten susz więc mogą go przygotowywać osoby nie pijące na co dzień yerba mate. Sam napar jest ciemny, brązowy, ale bardzo klarowny. Dzięki czemu przypomina czarną herbatę i można podawać ta yerbę w klasycznym czajniczku.

Polecamy ją jako alternatywę dla klasycznej zielonej yerba mate. Proponujemy również nietypowe przygotowanie jak dla yerba mate. Wystarczy zamiast wody użyć gorącego mleka, można posłodzić napar cukrem trzcinowym. Będzie to na pewno bardzo podobne do kawy z mlekiem jednak właściwości pobudzające będą bardziej typowe dla yerba mate. Ogólnie jest to raczej słabsza wersja jednak na pewno ciekawa jeśli chodzi o smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation