Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kasztanowe niedźwiedzie łapki, przepis

masło 125 g • cukier puder 100 g
Łychą wymieszamy masło z cukrem.

2.
jaja kurze 2 sztuki • kakao 10 g
Dodajemy jajka i kakao.

3.
kasztanowe pure 250 g • mąka chlebowa pszenna T650 200 g • proszek do pieczenia 10 g
Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ręką mieszamy ciasto, które jest nieco lepkie. Wkładamy je do lodówki na godzinę żeby stężało.

4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Foremki na łapki natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.

5.
Ciasto po częściach wyciągamy z lodówki. Formujemy z niego odpowiednio wielkie kulki (ich wielkość zależy od wielkości foremek). Kulki wkładamy do foremki i ugniatamy. Ciasto musi być ugniecione maksymalnie do połowy foremki - podczas pieczenia ciasto urośnie i wypełni ją całą.

6.
Napełnione foremki układamy na blachę i 15 minut pieczemy w temperaturze 180°C.

7.
Jeszcze ciepłe wyciągamy z foremek...

8.
cukier puder
... i obtaczamy w cukrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation