Święta i uroczystości

wielkanocne działania

http://gotowaniecieszy.blox.pl/

Pisz swój dziennik w Internecie
Pisz blog
Dodaj blog do ulubionych
Wersja mobilna
Blog należy do Syndykatu Blox.pl

Blog > Komentarze do wpisu
« Warstwowa sałatka wielkanocna ...
Przepisy na Wielkanoc »

Faszerowane jajka - przepis

Po raz pierwszy przygotowałam je na wielkanocne śniadanie 5, może 6 lat temu. Niby takie proste i oczywiste połączenie, a stały się świątecznym hitem, którego nie może zabraknąć wśród wielkanocnych potraw. Od tej pory przygotowuję je co roku i co roku, pomimo sukcesywnego zwiększania ich liczby, znikają ze stołu wszystkie. Bez wyjątku.

Mnie najbardziej smakują podane zaraz po przygotowaniu, więc dzień wcześniej gotuję jajka i smażę pieczarki, które w niedzielny poranek łączę z żółtkami oraz pozostałymi składnikami i tak przygotowanym farszem napełniam białka na chwilę przed podaniem.



Składniki:



* 10 dużych jajek (XL)

* 500-600 g pieczarek

* 2 pęczki szczypiorku

* 1 łyżka oleju

* majonez

* sól i pieprz do smaku



Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy.

Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki, dusimy na maśle do czasu aż cała woda odparuje oraz doprawiamy solą i pieprzem (bardzo ważne jest, by pieczarki było dobrze odparowane, aby nie rozrzedziły farszu).

Jajka delikatnie przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Ścieramy je na drobnych oczkach tarki i łączymy z przestudzonymi pieczarkami oraz bardzo drobno posiekanym szczypiorkiem. Kiedy składniki się połączą, do farszu dodajemy majonez. Majonezu nie powinno być zbyt dużo aby farsz nie był zbyt rzadki, ale też musi go być na tyle, bo farsz nie był suchy. na koniec doprawiamy farsz według własnego smaku.

Połówki jajek obficie napełniamy farszem i przykrywamy je folią do chwili podania, aby farsz nie obsechł.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation