Kuchnia

przepisy

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami"
Składniki:

1 kg mącznych ziemniaków
1 szklanka kaszy pęczak
pół szklanki kaszy manny
250 g wędzonego boczku
1 czerwona cebula
50 g smalcu
łyżeczka soli
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
10 dużych pieczarek
3 ząbki czosnku
szczypta lubczyku

Dodatkowo:

300 ml śmietany 18 %
3 łyżki chrzanu
1 l bulionu drobiowego
12 liści kapusty
50 g smalcu
szczypta soli
łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy kawałek smalcu i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek z cebulą. Kiedy zaczną się robić skwarki - dodajemy starty czosnek oraz starte na grubych oczkach pieczarki.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dokładnie odciskamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje kasz, boczek z pieczarkami i doprawiamy solą, pieprzem.

Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do wrzątku z cukrem(same zaczną po chwili lekko odchodzić). Oddzielamy dwanaście liści uważając by się nie poparzyć.

W garnku o grubym dnie roztapiamy kawałek smalcu.

Na liść kapusty nakładamy trzy łyżki farszu i zwijamy. Wkładamy na rozgrzany smalec i podsmażamy piętnaście minut. Następnie gołąbki zalewamy bulionem i zostawiamy na 75 minut bez przykrycia, co jakiś czas sprawdzając czy bulion nie wyparował.

Przed podaniem wyciągamy gołąbki i do bulionu dodajemy śmietanę i chrzan, lekko doprawiamy solą.
Podajemy z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation