Kuchnia

food lody

Lody daktylowe z dodatkiem syropu z pędów sosny

składniki:

400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
300 g śmietany kremówki (30 lub 36 %)
100 g suszonych daktyli
2 łyżki syropu z młodych pędów sosny

Daktyle zalewamy niewielką ilością wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie daktyle przekładamy do blendera, dodajemy syrop z pędów sosny i miksujemy, aż powstanie kleista masa.

Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę. Pianę z mleka skondensowanego i ubitą śmietanę łączymy, dodajemy zmiksowane daktyle i miksujemy na niższych obrotach, aż połączą się z masą mleczną.

Całość przekładamy do plastikowego pojemnika. Wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem pojemnik wyciągamy i odstawiamy na 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation