Święta i uroczystości

Wielkanoc

Panierowane jajka w sosie musztardowym

Z brokułami i szynką.
Panierowane jajka w sosie musztardowym


Składniki na 4 porcje:

kromka pieczywa tostowego
40 g parmezanu
250 g brokułów
sól
400 g szynki
pęczek zielonej cebulki
5 jajek
50 g masła
50 g mąki
250 g śmietany
1 łyżeczka bulionu
pieprz
sok z cytryny
3 łyżki musztardy
1 łyżka sklarowanego masła
pęczek majeranku

Przygotowanie:

Z kromki pieczywa tostowego ściąć skórkę, a resztę zmielić razem z parmezanem. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować w osolonym wrzątku przez 5 minut.

Szynkę pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Zielona cebulkę pokroić. 4 jajka ugotować na twardo. 30 g tłuszczu roztopić w rondelku, przesmażyć cebulkę, oprószyć mąką. Stopniowo wlać 250 ml wody i śmietanę. Dodać bulion. Gotować minutę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać musztardę.

Jajka ostudzić i obrać. Na sklarowanym tłuszczu podsmażyć szynkę. Szynkę i brokuły dodać do sosu.

Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem jajka obtaczać w mące, jajku i panierce tostowo-serowej. 20 g tłuszczu rozgrzać na patelni i obsmażać jajka na złoty kolor. Majeranek drobno pokroić i dodać do sosu. Sos nakładać do miseczek, na wierzchu układać jajko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation