Kuchnia

Wędlina z pieczonego mięsa

Łopatka pieczona to idealny kawał chudego mięsa na święta i nie tylko.

Łopatka pieczona składniki:

1,2 – 1,5 kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku

2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

2-3 łyżeczki soli

500 ml jasnego piwa

5-6 liści laurowych

około 10-15 ziaren ziela angielskiego

łyżka majeranku

4-5 ząbków czosnku

4-5 łyżek sosu sojowego
Łopatka pieczona przepis:

Łopatkę wieprzową dokładnie myjemy i osuszamy oraz wkładamy do żaroodpornego naczynia, w którym będziemy marynować mięso.

W mięso dokładnie wcieramy zmielony pieprz, sól, majeranek, sos sojowy oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Do naczynia wrzucamy również ziele angielskie i liść laurowy. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki i marynujemy pod przykryciem przynajmniej 15-20 godzin.

Następnego dnia mięso podlewamy piwem i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia na 10 min do bardzo mocno rozgrzanego piekarnika (230-240 stopni).

Po 10 minutach otwieramy piekarnik na 3 minuty i zmniejszamy temperaturę do około 120-130 stopni i pieczemy mięso kolejne 5 godzin. Co każde 30 minut podlewamy pieczeń powstałym sosem.

Po pięciu godzinach pieczenia mięso pozostanie soczyste, lekko różowe w środku i bardzo delikatne. Tak przygotowana łopatka wyśmienicie smakuje na ciepło, ale po wystudzeniu jest jeszcze lepsza. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation