Moda damska

BIELIZNA DAMSKA

Popękane ciasteczka czekoladowe
Składniki:

100g masła
200g gorzkiej czekolady(użyłem 70% kakao)
2/3 szklanki cukru
3 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
czubata łyżka kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
ok. szklanki cukru pudru

W kąpieli wodnej rozpuścić masło, czekoladę i kawę; odstawić do przestudzenia.
W misce ubić jaja z cukrem na jasny i gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać masę czekoladową. Na koniec wmieszać przesiane suche składniki(mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia). Miseczkę przykryć folią, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej całą noc - ciastka będą się dobrze formować.

Schłodzoną masę nabierać małą łyżeczką, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać obficie w cukrze pudrze.
Piec ok. 10-12 minut w 180ºC, aż ciastka zaczną "pękać", ale w dotyku będą miękkie.
Upieczone pozostawić do wystudzenia(stwardnieją).
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation