Kuchnia

gotowanie

GRUZIŃSKA ZUPA Z SOCZEWICY « Lepszy Smak

Zupa jest bardzo treściwa i rozgrzewająca. Ma piękny kolor i zapach. Przy tym wszystkim robi się ją szybko i łatwo. Część zupy można po ugotowaniu zawekować “na zaś”.

Składniki: (6-8 porcji)
1 duża cebula, drobno posiekana
1-2 ząbki czosnku, posiekane
1 duża marchew, starta na grubej tarce
1/2 łyżeczki suszonej kolendry (nasiona)
1/2 łyżeczki kurkumy (dobrej jakości)
1/4 kg żółtej soczewicy (ja użyłam czerwonej)
1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
oliwa
sól i pieprz

dodatkowo:
kilka suszonych pomidorów
kilka plasterków dobrego chorizo (opcjonalnie)

Wykonanie:
Posiekaną cebulę i ząbki czosnku zeszklić na 3-4 łyżkach oliwy. Dodać startą marchew, suszoną kolendrę oraz kurkumę, a na koniec soczewicę. Chwilę smażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować około 30 minut, do czasu aż soczewica będzie miękka.

Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sitko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu/wrzątku.

Zupę podawać z paseczkami suszonych pomidorów i ewentualnie obsmażonymi plasterkami chorizo.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation