Święta i uroczystości

Wielkanoc

Składniki:

- 3 jajka

- 1 łyżeczka masła

- 1/2 szklanki mrożonego groszku

- kilka kropel soku z cytryny

- 2 plasterki wędzonego boczku

- sól

- pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostygnięcia.

Groszek zalewamy wodą, solimy i gotujemy parę minut (aż się rozmrozi i zmięknie). Odcedzamy, przekładamy do blendera, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.

Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka, dodajemy do groszku i miksujemy razem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Farsz nakładamy do wgłębień po żółtkach.

Plasterki boczku układamy na zimnej patelni, podgrzewamy. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy na drugą. Przyrumienione plastry boczku zdejmujemy, odkładamy na papierowy ręcznik. Gdy lekko przestygną, łamiemy na kawałki i wbijamy w groszkowy farsz.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)faszerowane jajka z boczkiem i groszkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation