Kuchnia

kuchnia 2016 luty

Babeczki z musem z mlecznej czekolady
SKŁADNIKI

12 SZTUK
BROWNIES Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
75 g masła
75 g mlecznej czekolady
75 g cukru trzcinowego
2 jajka
60 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY:
200 g mlecznej czekolady
3 żółtka
40 g drobnego białego cukru
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
150 ml śmietanki kremowej 36% (zimnej)
ORAZ:
12 papilotek 5 cm
posiekane orzechy zrumienione na suchej patelni
kakao (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto brownies z mleczną czekoladą: Piekarnik nagrzać od 160 stopni. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki i roztopić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane wcześniej jajka i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do papilotek wypełniając je maksymalnie do 2/3 objętości. Piec przez około 18 minut, ostudzić, wyjąć na metalową kratkę.
Mus z mlecznej czekolady: Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka (muszą być ogrzane do temperatury pokojowej) ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i mieszając roztopić, ostudzić - płyn ma być lekko ciepły. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę i połączyć z masą bardzo delikatnie mieszając łyżką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny aby mus nieco zastygł.
Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na babeczki. Wstawić do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia. Deser można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Udekorować zrumienionymi kawałkami orzechów i opcjonalnie szczyptą kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation