Kuchnia

gotowanie

EFEKTOWNY, CHOĆ PROSTY TORT- "Malinowa Niespodzianka" by mysweetworld.pl

Składniki na tort o średnicy 18 cm i wysokości 7 cm:

około 300 g malin

1 galaretka malinowa (do rozpuszczenia w 500 ml wrzątku- galaretkę rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku niż jest to podane na opakowaniu.)

500 ml śmietanki kremówki 30 % (schłodzoną przynajmniej przez kilka godzin w lodówce)

3 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

60 ml wrzątku

+kilka kropel oleju do nałuszczenia miski i tortownicy

do podania:

około 100 g malin



Zaczynamy od dopasowania odpowiedniej miski do tortownicy. Najlepiej żeby miska była przezroczysta. Po umieszczeniu miski w tortownicy powinno pozostać jeszcze około 1-2 cm miejsca nad nią.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić. Na kawałek ręcznika papierowego dodać kilka kropel oleju i natłuścić dokładnie przygotowaną miskę (warstwa tłuszczu ma być bardzo cieniutka) w misce umieścić maliny i zalać zimną, ale jeszcze nie ścinającą się galaretką. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas tężenia- około 2 godziny.

Wyjąć galaretkę z miski. Należy umieścić miskę w naczyniu z gorącą wodą- wystarczy kilka sekund. Gdy galaretka zacznie odchodzic od miski, przyłożyć dno tortownicy i lekko podważając wyłożyc ostrożnie galaretke na środek.

Rant tortownicy, również nasmarować cieniutką warstwą oleju używając ręcznika papierowego i założyć go na spód z galaretką. Włożyć do lodówki na czas ubijania śmietanki.

Odmierzyć w naczyniu z miarką 60 ml wrzątku i od razu wsypać żelatynę, mieszać energicznie, aż się rozpuści, a grudki nie będą wyczuwalne, ani widoczne. Przestudzić (do ubitej śmietany dodajemy jeszcze lekko ciepłą żelatynę).

Schłodzoną kremówkę ubić na puszystą i gęstą pianę (mikser powinien pozostawiać po sobie wyraźny ślad, ale nie ubijać dłużej niż to konieczne, bo śmietana może się zważyć). Pod koniec ubijania dodać przesiany przez sitko cukier puder i jeszcze przez chwilkę miksować. Strumieniem wlewać lekko ciepłą żelatynę cały czas miksując i dobrze rozprowadzając ją po całej śmietanie (robimy to krótko, ale dokładnie i energicznie).Przelać na stężałą galaretkę i wyrównać. Śmietana powinna pokryć całą powierzchnię galaretki.

Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.

Mój sposób na szybkie wyjęcie tortu z tortownicy: W małym rondelku zagotować wodę. Opierając na nim tortownice i trzymając ją pod kątem i obracać wokół własnej osi . Rant tortownicy ogrzewany powinien byc tylko przez parę. Po chwili bez problemu wyjmujemy tort z tortownicy.

Na wierzchu ułożyć świeże maliny i podawać :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation