Kuchnia

Ciasta

Ekspresowe ciasto czekoladowe - kuchnia+
Składniki:

Ciasto
1 tabliczka 100g gorzkiej czekolady
100 g masła
50 g mąki
150 g cukru
3 jaja

Polewa
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady, mleko lub śmietanka
Przygotowanie:
Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja dobrze ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier aż się rozpuści. Dodać mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Spód małej tortownicy wyłożyć pergaminem, ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 15-18 minut. Czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika - trzeba zrobić próbę, upieczone ciasto powinno być ciemne i wilgotne w środku. Czekoladę na polewę rozpuścić na parze z kilkoma łyżkami mleka lub śmietanki. Ciasto wyjąć z formy i posmarować ciepłą polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation