Kuchnia

kuchnia

Kuchenne potyczki Alergiczki: Bezglutenowe naleśniki z serem i orzechami w sosie pomarańczowym
SKŁADNIKI NA 8 SZTUK :

2 szklanki mąki uniwersalnej bg lub: 1 szklanka mąki ryżowej, pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
4 łyżki oleju
3 jajka
FARSZ:

300 gram białego sera twarogowego
2 garści orzechów włoskich
2 garści orzechów laskowych
1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu
2 duże pomarańcze
3 -4 łyżki miodu
2 łyżki cukru lub miodu
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki masła

WYKONANIE:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut.
Po upływie tego czasu zamieszać ciasto łyżką i dolać wody jeśli jest taka potrzeba. Powinno mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego.
Orzechy rozbić w moździerzu lub tłuczkiem do mięsa. Podprażyć ok 3 minut na gorącej patelni, 1/3 orzechów odłożyć do posypania naleśników z wierzchu. Ser rozdrabniamy w misce z łyżką oleju, łyżką śmietany i miodem. Mieszamy do uzyskania dość gładkiej konsystencji i odpowiedniej słodkości, dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Do każdego naleśnika nakładamy ok. 1,5 łyżki farszu i zwijamy w kopertę.
Pozostało nam tylko wykonanie sosu pomarańczowego. Wyparzone we wrzątku pomarańcze należy obetrzeć ze skórki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy skórkę pomarańczową i cukier lub miód oraz sok z 1 pomarańczy. Podsmażamy aż się odrobinę zredukuje, po czym wkładamy naleśniki i obsmażamy je dwóch stron. Zazwyczaj na patelnię mieszczą się jednorazowo 4 naleśniki, dlatego też czynność należy powtórzyć. Jeśli wolicie naleśniki tylko polać sosem, możecie wykonać cały sos od razu i polać. Ozdobić naleśniki tłuczonymi orzechami.
Uwaga: podczas obsmażania naleśników w sosie, są one śliskie i dość kleiste. Łatwo się mogą przypalić, używajcie małego płomienia i dużej łopatki do przewracania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation