Kuchnia

Kuchnia

Wegański paprykarz jaglany

Składniki na sporą miskę:
100g kaszy jaglenej
marchewka
pół papryki
cebula
pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju rzepakowego
łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
łyżka płatków drożdżowych
przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ewentualnie sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu i lekko przestudzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, paprykę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, dodając w między czasie ok. 1/3 szklanki wody i całość dusić do miękkości (co zajmie ok. 15 minut). Pod koniec wyłowić ziele i liścia, a zawartość patelni zostawić do lekkiego ostygnięcia (choć ja najczęściej miksuje wszystko na gorąco i blender póki co mi się nie stępił...)

Warzywa połączyć z kaszą, przyprawami, sosem sojowym, częścią posiekanego szczypiorku i płatkami drożdżowymi i zmiksować na w miarę gładką masę. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, dodać resztę szczypiorku i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość stężała.

http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2015/09/weganski-paprykarz-jaglany-z-papryka-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation