Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Apetyt Smaku!: Domowy Daim (Saltine Cracker Toffee)

Składniki:

25-30 sztuk solonych krakersów
pół szklanki brązowego cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
100 g masła
2-3 łyżeczki śmietanki 30 lub 36%
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 190-200°C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jedną warstwę krakersów, tak, aby jak najciaśniej przylegały do siebie (ale nie na sobie).
Cukier rozpuścić z masłem, doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietankę i mieszając gotować jeszcze chwilę (3-5 minut), aby masa lekko zgęstniała i miała karmelowy kolor.
Mieszankę wylać szybko na krakersy i rozsmarować po całości.
Włożyć do piekarnika i piec ok. 6 minut. Masa ma bąblować (1-2 minut), ale nie za długo bo karmel będzie za twardy.
Wyjąć i ostudzić. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciastka będą miękkie, ale karmel podczas stygnięcia znaczenie twardnieje.
Rozpuścić czekoladę i polać całość. Odczekać, aż czekolada zastygnie i pokroić.

Bon Appétit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation