Kuchnia

kuchnia

Składniki:

100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)

1 duża marchewka

1/2 czerwonej papryki

1 cebula

1/2 puszki kukurydzy (ok 100 g)

2 ząbki czosnku

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

natka pietruszki

1 łyżka klarowanego masła

1 łyżka oleju rzepakowego

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.

Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym. Wrzucić marchewkę i paprykę. Kiedy zaczną się rumienić dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.

Kaszę jaglaną wsypać na drobne sitko i przepłukać dwukrotnie wrzątkiem. Wrzucić kaszę na patelnię z warzywami. Wymieszać.

Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalać szklanką gorącej wody, zamieszać i przykryć. Gotować pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu aż kasza i warzywa będą miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, trzeba dolać jeszcze trochę gorącej wody (ja wlałam łącznie około 350 ml wody).

Na koniec dodać kukurydzę i wymieszać. Jeżeli trzeba, jeszcze doprawić. Posypać natką pietruszki i podawać.

Smacznego :)

Przepis ze strony: http://umniewkuchni.blox.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation