Kuchnia

Salatka

Feel Eat!: Dietetyczna sałatka z ryżem i kurczakiem curry

Składniki:
woreczek ryżu basmati lub basmati z dzikim
4 jajka
puszka kukurydzy konserwowej
duża pierś z kurczaka
przyprawa curry
łyżka dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy)
mały kubeczek jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, przesypać do miski, w której masz zamiar robić sałatkę i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo i również pozostawić do wystygnięcia, potem pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu. Kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do miski i przestudzonym ryżem i jajkiem. Kurczaka umyć, pokroić w dość małą kostkę i posypać dokładnie przyprawą curry oraz solą. Usmażyć na łyżce tłuszczu, dodać do sałatki. Jeśli wszystkie składniki w misce będą już chłodne, można dodać jogurt naturalny, najlepiej stopniowo, by nie przesadzić. Na końcu do smaku posypać solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation