Kuchnia
słodko
Błyskawiczny sernik gotowany. Łatwy sernik bez pieczenia
składniki ( na tortownicę 21 cm):
na spód:
- 250 g płatków kukurydzianych
- 60 g masła
- 2 duże łyżki miodu
na masę serową:
- 1kg trzykrotnie zmielonego półtłustego sera białego (można użyć gotowego, zmielonego)
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g masła
- 3/4 szklanki rodzynek, ew. posiekanych orzechów lub innych ulubionych bakalii
- wnętrze wyskrobanej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego albo łyżka cukru waniliowego
Płatki drobno pokruszyć ręką lub np. tłuczkiem do ziemniaków. Masło rozpuścić z miodem lekko je podgrzewając w rondelku na małym ogniu, przestudzić. Dodać do płatków, wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać połowę płatkowej masy, docisnąć do dna tortownicy, wstawić do lodówki by stwardniała.
Ser zmiksować/dobrze wymieszać z jajkami. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z mlekiem. Masło i cukier rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, w większym garnku, musi się w nim zmieścić reszta produktów. Masę serowo- jajeczną dodać do gorącego masła i mocno mieszać podgrzewając, aż całość będzie dobrze ciepła. Należy uważać, lubi się przypalać. Dodać mleko wymieszane z mąką. Dalej intensywnie mieszać, aż wszystko będzie bardzo gorące i lekko zgęstnieje do konsystencji budyniu. Odstawić do przestudzenia (nie musi wystygnąć całkowicie). Połowę masy wlać do tortownicy. Na niej rozsypać pozostawione wcześniej płatki i wylać na nie pozostały ser. Wygładzić powierzchnię. Kiedy masa przestanie się kleić i będzie ją można dotknąć ręką, położyć na niej szydełkową serwetkę ze wzorem albo np. folię bąbelkową. Docisnąć wierzch równomiernie płaskim talerzykiem albo dopasowaną kształtem płaską pokrywką i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Posypać mocno ciemnym kakao i delikatnie odkleić serwetkę. Przy pomocy dużego, cienkiego noża, zdecydowanym ruchem okroić brzegi, uważnie odkleić ciasto od papieru w formie, przełożyć na paterę lub talerz.
MA==