Kuchnia

Ciasto i desery

TARTA Z KREMEM TIRAMISU I MALINAMI

SKŁADNIKI

SPÓD
180 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki
KREM
4 żółtka + 2 białka
120 g (1 szklanka) cukru pudru
500 g serka mascarpone
1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
kakao
OWOCE
500 g malin
4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE

Spód: Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temp. pokojowej (ok. 15 minut). Dodać cukier puder i utrzeć na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Następnie dodać mąkę i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Spód wielokrotnie podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Cisto nakryć folią aluminiową, wysypać obciążenie i piec przez 15 minut, zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok. 10 minut na złoty kolor. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
Krem: Jajka ocieplić w temp. pokojowej (lub sparzyć skorupki wrzątkiem). Do żółtek dodać połowę cukru pudru i ubić mikserem na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Osobno ubić białka z dodatkiem szczypty soli i drugiej połowy cukru pudru (ok. 7 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca).
Do miski z żółtkami dodawać stopniowo, ale w krótkich odstępach czasu, po czubatej łyżce mascarpone, cały czas ubijając na mniejszych obrotach miksera, aż krem będzie gęsty i jednolity. Na koniec dodać likier i zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
1/3 część malin zgrubnie rozdrobnić widelcem z cukrem, wymieszać z resztą całych malin.
Na ostudzony spód wyłożyć maliny, przykryć kremem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation