Święta i uroczystości

Wielkanoc

Mazurek bakaliowy
SKŁADNIKI

SPÓD:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
150 g zimnego i twardego masła
1 jajko
ORAZ:
5 łyżek powideł śliwkowych
około 1 i 1/2 szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy włoskie lub rodzynki i orzechy laskowe lub nerkowce i suszona żurawina lum obrane migdały i suszone morele lub suszone figi, daktyle
polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki smażonej SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
opcjonalnie wiórki czekoladowe
Potrzebna będzie: forma o wymiarach 20 x 30 cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation