Kuchnia

Sosy

Sos pieprzowy

Składniki:
- mała marchew, cebula
- łodyga selera naciowego
- 3 dag surowego boczku
- 2 dag masła
- łyżka tymianku
- listek laurowy, 15 ziaren pieprzu
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu mięsnego

Sposób przygotowania ostrego sosu pieprzowego:
Marchew, cebulę i seler naciowy obrać, pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić surowy boczek.

W rondlu roztopić masło, włożyć posiekane warzywa wraz z boczkiem oraz tymiankiem, listkiem laurowym i 5 ziarnami pieprzu.

Mieszając, smażyć na małym ogniu 5 minut. Wlać wino i ciągle mieszając, odparować do połowy objętości płynu. Wlać bulion, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, zmiksować.

Rozgnieść 10 ziaren pieprzu, dodać do sosu, przykryć, odstawić na 10 minut. Doprawić solą.

Sos pieprzowy podawać z dziczyzną i mięsnym fondue.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation