Kuchnia

Jedzonko

Dekadencki tort bezowy

Składniki:

Beza:
• 300 ml białek (8 białek ze średnich jajek - rozmiar M)
• 440 g cukru
• 1 łyżeczka gorzkiego kakao
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

Ponadto do wmieszania w bezę:
• 50 g posiekanej ciemnej czekolady
• 2 łyżeczki gorzkiego kakao






Krem z masłem orzechowym:
• 250 g serka mascarpone, zimnego
• 3 łyżki masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego (jeśli masło było bez soli i cukru, należy dodać do niego sól oraz cukier lub miód)
• 250 ml śmietanki kremowej do ubijania 30 lub 36%, zimnej

oraz:
• kilka łyżek sosu toffee, gotowego lub domowego
• 3 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation