Kuchnia

dania

Łosoś z sosem pomarańczowo-imbirowym z salsą z mango i awokado


Składniki
2 porcje:

400 g filetu z łososia ze skórką
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki oleju roślinnego

Sos pomarańczowo-imbirowy:

1 łyżeczka oleju roślinnego
1 papryczka chili
2 cm kawałek imbiru
1 cebulka szalotka
1/2 łyżeczki kurkumy
sok z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu

Salsa z mango i awokado:

1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
1/2 cebulki szalotki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka oleju roślinnego
sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
kilka plasterków świeżej papryczki chili lub szczypta płatków chili (opcjonalnie jeśli lubimy ostre smaki)
świeże listki kolendry

oraz: 100 g ryżu jaśminowego (1 woreczek)


Przygotowanie

Salsa z mango i awokado: Mango umyć, obrać i obkroić miąższ od pestki. Pokroić go w kostkę i włożyć do salaterki. Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Usunąć pestkę a miąższ pokroić w kostkę, dodać do salaterki, skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, cukier trzcinowy, olej roślinny, chili i świeże listki kolendry. Wymieszać i odstawić.
Sos pomarańczowo-imbirowy: Do rondelka wlać łyżeczkę oleju. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną i syrop klonowy, gotować przez 1 minutę.
Łosoś: Większy filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem (dodatkowa opcja: łososia można też wcześniej zamarynować w soku z pomarańczy). Położyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach skórką do dołu.
Łososia polać sosem pomarańczowo-imbirowym, podawać z salsą oraz ryżem (można ulepić z niego kulki i obtoczyć w kurkumie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation