Sport i fitness

Be Fit

Dietetyczne ciasto ryżowe z owocami

Składniki:
Ciasto:
150g mąki owsianej
3 łyżki cukru
starta skórka z połowy cytryny/pomarańczy
4 łyżki wody
6 łyżek ramy
szczypta soli
Nadzienie:
100g ryżu
400ml chudego mleka
5 łyżek brązowego cukru
starta skórka z połowy cytryny/pomarańczy
sok z połowy cytryny
3 jajka
1/2kg wybranych owoców(brzoskwini, ananasów, bananów)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do miski i zagnieść jednolite ciasto.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Wykleić ciasto spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
W tym czasie przygotować ryż. Wsypać do garnka, dodać mleko, cukier i skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 30min., aż prawie cały płyn wyparuje.

Garnek zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny i dżem. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Na ponakuwane widelcem ciasto wyłożyć papier do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 min. w temperaturze 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Gdy ryż ostygnie, wmieszać żółtka. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do ryżu.
Pokrojone owoce na podpieczonym spodzie, a następnie wyłożyć masę ryżową. Piec w nagrzanym piekarniku 45min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek ma być suchy).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Całość 2095kcal)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation