Kuchnia

hmmm pyszności :)

Biszkopt orzechowy:

2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
10 jajek
6 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek bułki tartej
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
duża szczypta proszku do pieczenia
mała szczypta soli

Krem z białej czekolady:

400 ml śmietany kremówki (36%)
500 g serka mascarpone
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego)

Masa jabłkowa:

10 jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do nasączania ciasta:

1/2 szklanki soku jabłkowego
sok z 1/4 cytryny
1 kieliszek wódki (opcjonalnie)

Do dekoracji:

1 łyżka kakao
1/2 tabliczki białej czekolady


Bazę do kremu przygotowujemy dzień wcześniej.
Śmietanę podgrzewamy w małym garnku niemal do zagotowania, ściągamy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy. Po lekkim przestygnięciu krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Po wystygnięciu bazę wkładamy na noc do lodówki.

Przygotowanie ciasta (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać razem.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać szczyptę soli i wymieszać ze składnikami suchymi. Masa będzie lekko zbita. Poluzować ją odrobiną ubitych białek. Dodać resztę ubitej piany delikatnie, ale dokładnie mieszając.
Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty.

Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać galaretkę (w proszku) oraz ekstrakt waniliowy. Masę jabłkową dokładnie wymieszać. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na dolny spód biszkoptu naponczowany połową mieszanki soku jabłkowego z dodatkami i wyrównać. Pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować krem z białej czekolady.

Przygotowanie kremu:
Bazę do kremu przygotowaną dzień wcześniej przełożyć do miski, dodać cukier puder i miksować aż zamieni się w puszysty krem. Dodać serek mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować.

1/3 kremu przełożyć na wystudzoną masę jabłkową. Dla ułatwienia krem można wycisnąć pasami z worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z jabłkami. Następnie krem przykryć drugim blatem orzechowym. Po naponczowaniu blatu wyłożyć na niego pozostały krem i równo rozsmarować. Wierzch oprószyć kakao i posypać startą białą czekoladą.


Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation