Kuchnia

Koktajl

jadłonomia · roślinne przepisy: Jaglany shake

Przepis:
•2 szklanki mleka roślinnego, ja używam migdałowego lub sojowego
•1 szklanka świeżych malin lub innych owoców
•2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli około 1/3 szklanki suchej kaszy)*
•10 daktyli
•łyżeczka ekstraktu waniliowego
•łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
1.Daktyle zalać na kwadrans gorącą wodą, albo na kilka godzin zimną wodą. Odcedzić i dodać do naczynia blendera razem z pozostałymi składnikami.
2.Wszystko miksować aż do uzyskania gładkiego, kremowego koktajlu. Ja używam do tego Thermomixa, dzięki czemu miksowanie zajmuje kilka sekund, ale w zwykłych blenderach równie dobrze się uda, chociaż trzeba poświęcić na to chwilę dłużej.
3.Kiedy koktajl jest idealnie kremowy przelać go do szklanek i wypić przez słomkę. Dobrze smakuje dodatkowo posypany świeżymi owocami.

*kaszę gotujemy zawsze w następujący sposób: płuczemy dwukrotnie gorącą wodą, następnie wlewamy dwa razy tyle wody, ile mamy kaszy. Dodajemy łyżkę delikatnego oleju i szczyptę soli, nawet jeśli kasza przeznaczona jest do dań słodkich. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation