Kuchnia

Gotowanie

Pieczone mielone w sosie pomidorowym
-
Kobieceinspiracje.pl

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- duża garść pokrojonej białej kapusty,
- 1 kajzerka namoczona w wodzie,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany,
- olej do smażenia,
- sos: 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 mała marchew, 1 łyżka oleju, przyprawy Prymat: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, bazylia, oregano.


1. Na początku przygotowujemy sos: na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i startą na tarce marchew. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku.

2. W misce mieszamy: mięso, odciśniętą z wody kajzerkę, cebulę startą na tarce, jajka, kapustę i przyprawy. Formujemy niewielkie kotlety i podsmażamy na oleju - tylko do zabielenia z obu stron. Po podsmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gotowe kotlety zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation