Inne

kluski

Dyniowe kopytka (gnocchi) z kiełbasą i serem gorgonzola



Składniki na kopytka (gnocchi):

350 g oczyszczonej dyni
350 g ziemniaków
300 g mąki
1 żółtko
50 g startego parmezanu
Sól
Pieprz

Składniki na sos:

300 g kiełbasy surowej
500 g sera gorgondzoli
50 g masła
Oliwa z oliwek
Gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Obieramy dynię,usuwamy pestki i kroimy na kawałki.

Każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 180 °C przez ok 1 godzinę , aż zrobi się miękka.

Ziemniaki obieramy i gotujemy.

Jeszcze ciepłe przpuszczamy przez praskę(lub mielimy) razem z dynią i umieszczamy w misce.

Dodajemy parmezan, żółtko, sól, pieprz i mąkę.

Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto (jeśli potrzeba dosypujemy jeszcze mąki).

Z ciasta formujemy długie wałeczki, kroimy je nożem na na małe kopytka (wielkość zależy od upodobań).

Pomagając sobie palcem,każdy kawałek ciasta dociskamy do zębów widelca.

W ten sposób otrzymamy typowy wzorek jakim charakteryzują się „gnocchi”

Przygotowujemy sos.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażmy na niej kiełbasę, dodając kilka igieł rozmarynu.

Przygotowujemy dużą patelnię i rozpuszczamy w niej ser gorgondzole razem z masłem,( jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać trochę mleka).

Łączymy wysmażoną kiełbasę z sosem z gorgondzoli i dokładnie mieszamy.

Gotowe gnocchi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na powierzchnie.

Ugotowane kluski przekładamy do sosu, mieszamy i natychmiast podajemy.
Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation