Kuchnia

kuchnia

Tajskie curry z wieprzowiny z kurkumą

Składniki (na 2-3 porcje):
polędwiczka wieprzowa (pokrojona w plastry o grubości 3-4mm)
łyżka oleju
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka kurkumy w proszku
2 średnie ząbki czosnku (pokrojonego na cienkie plasterki)
łyżka imbiru w zalewie (drobno posiekanego)
400ml mleka kokosowego
2 suszone liście kaffiru (lub łyżka pokrojonej skórki limonki)
2 łyżki sosu rybnego (plus więcej do smaku)
szczypta cukru
kilka liści bazylii tajskiej lub zwyczajnej


Rozgrzać woka, patelnię, lub szeroki rondel o grubym, nieprzywierającym dnie. Wlać olej i włożyć pastę curry. Podgrzewać ją na średnim ogniu przez 30 sekund, po czym zwiększyć ogień, dorzucić mięso. Smażyć przez 1 minutę, ciągle mieszając, tak, by całe pokryło się pastą.

Mięso wyjąć, wrzucić na patelnię czosnek, imbir i kurkumę, smażyć przez 10 sekund.

Wlać mleko kokosowe, sos rybny, dodać liście kaffiru i cukier, zagotować, dusić 5 minut.

Do sosu wrzucić mięso, delikatnie wymieszać, dusić 3 minuty.

Listki bazylii pokroić; część wsypać do curry i wymieszać, resztą posypać gotowe porcje. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation