Kuchnia

ciasta

Kubus

Składniki na blachę 35 cm x 24 cm:
Biszkopt mały :
- 1 szklana mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwy Kubusia:
- Sok Kubuś 1l
- 2 duże budynie waniliowe (na 3/4l lub na 1l)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 l śmietany kremówki 30% (do ubijania)
- 1 galaretka
- 2 paczki delicji
- 4 kostki czekolady (mleczna lub gorzka)

Warto zaopatrzyć się w delicje, galaretkę i kubusia w tym samym smaku.

Sposób przygotowania:
Biszkopt mały :
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę "na sztywno", powoli dodawać cukier pod koniec ubijania. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce (powinna się zrobić dość gęsta piana), wymieszać z ubitymi białkami. Delikatnie dodać z przesianą przez sito mąkę. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 minut.

Warstwy Kubusia:
Na kubusiach ugotować budyń, lekko przestudzić i wylać (jeszcze ciepły) na biszkopt. Na to położyć warstwę z delicji. Śmietanę ubić i do niej wlać tężejącą galaretkę. Wszystko razem zmiksować i wylać na warstwę delicji. Na koniec posypać startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation