Inne

inne

Mini calzone z mięsem i pieczarkami

Ciasto:

30 gram drożdży,
2 szklanki ciepłej wody,
1 kg mąki,
2/3 szklanki oleju,
szczypta soli,
szczypta cukru,
1 jajko.
Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam jak przepis na ciasto na pizzę :)

Nadzienie:
0,5 kg mięsa mielonego,
0,5 kg pieczarek,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
150 gram startego sera żółtego,
100 gram koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz, bazylia i oregano.
Krok 1
Do 2/3 szklanki ciepłej wody wkładamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dolewamy pozostałą ilość ciepłej wody , olej i rozczyn z drożdży, całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką.

Krok 3
Pieczarki i cebulę kroimy w pół talarki, siekamy czosnek.

Krok 4
Pieczarki, cebulę i mięso mielone po kolei podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy, całość chwilę smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i ser.

Krok 5
Jeszcze raz zagniatamy ciasto, aby je odgazować. Dzielimy je na 6 części. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła miseczką o średnicy 15 cm.

Krok 6
Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy pieroga.

Krok 7
Układamy pierogi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra, dół) przez 20 minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation