Kuchnia

Śniadanie

Placuszki dyniowe z mąki kasztanowej
~Składniki na ok. 12-15 sztuk~
2 szklanki startej dyni
2 jajka ( osobno białka i żółtka )
1 szklanka mąki kasztanowej
3 łyżki cukru kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
2-3 łyżki śmietanki kokosowej
olej kokosowy do smażenia
Dodatkowo: świeże owoce i syrop klonowy
Wykonanie:
Dynie, żółtka, ocet jabłkowy, cukier kokosowy, śmietankę kokosową i esencje waniliową zmiksować do gładkiej konsystencji.
Mąkę kasztanową wymieszać z sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać do mokrych składników. Białka ubić na sztywno. Dodać w kilku turach do ciasta i delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie dodać olej kokosowy i smażyć okrągłe placuszki ( 1,5-2 łyżki )
z obu stron do złocistości. Podawać na ciepło z owocami, polane syropem klonowym.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation