Kuchnia

NA PARZE

Mintaj na parze przekładany różnościami

Mintaj filet- 2 sztuki/ok 100g
Por- 1 średni
Ananas w puszcze w kawałkach- 1/3 puszki lub 1/4 świeżego owocu
Jajko- 2
Czosnek staropolski- 2 łyżki
Limonka
Sól morska
Oregano świeże

Najdłużej gotują się jajka, bo 25min. Wobec tego je wrzucamy do parowaru na początek. Rozmrożone filety z mintaja opłukujemy w wodzie, skrapiamy sokiem z połowy limonki lub cytryny i posypujemy czosnkiem staropolskim z obydwu stron. Parujemy 15min. Pora myjemy dokładnie, kroimy na talarki i gotujemy max. 3-4min. Jeżeli używasz świeżego ananasa, pamiętaj o wykrojenia środka, jego nie jemy. Owoc kroimy w talarki a potem w kosteczkę. W pudełku układamy kolejno rybę, pora, ananasa i posiekane drobno jajka. Kolejne warstwy posól delikatnie do smaku a na wierzchu połóż kilka listków oregano.

Jogurtowy sos koperkowy:

Jogurt naturalny gęsty- 150g/niecały 1 kubeczek
Pieprz ziołowy- 1/2 łyżeczki
Koperek suszony- 2 łyżki
Czosnek staropolski- 1 łyżka
Sól morska
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation