Kuchnia

Torty, ciasta

Fale Dunaju z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

3 jajka
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. cukru pudru
3/4 kostki masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki kakao
1 1/2 łyżki mleka
ok. 1/2 kg jabłek


Masa budyniowa:

500 ml mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3/4 kostki masła
1/3 szkl. cukru


Masło utrzeć z cukrem do białości. Dalej ucierając stopniowo dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć połowę ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, mleko i zmiksować. Kakaowe ciasto wyłożyć na ciasto jasne. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cząstki jabłek powtykać w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa budyniowa: 1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony w 1/2 szkl. mleka proszek budyniowy i ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą i gładką masę.

Masę budyniową wyłożyć na ciasto, równomiernie rozprowadzić i posypać gorzkim kakao. Można również zamiast kakao polać polewą lub roztopioną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation