Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis na bananowo-orzechowe batoniki

Ten smakołyk nie zawiera cukru, oleju ani produktów pochodzenia zwierzęcego, więc zadowli podniebienia zarówno wegan, jak i osób, które po prostu mają ochotę na zdrową przekąskę.

Składniki:

3 filiżanki płatków owsianych,
1,5 filiżanki bardzo dojrzałych zgniecionych bananów,
1/2 filiżanki orzechów włoskich,
1/4 filiżanki zmielonego siemienia lnianego,
1/2 filiżanki wody,
1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. W misce wymieszaj rozgniecionego banany z siemieniem lnianym, woda i solą. Dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Przełóż masę na płytką blachę do pieczenia wysmarowaną olejem kokosowym. Poodciskaj ciasto palcami. Piecz od 25 do 30 minut. Wyciągnij. Pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.

3. Potnij ciasto na kawałki, przełóż do góry nogami i piecz przez kolejne 15 minut. Potem przewróć ponownie i piecz przez kolejnych 5 minut, by ładnie się zbrązowiały.

4. Jedz gdy ostygną, a resztę (o ile jakaś będzie) możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia czasu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation