Kuchnia

Kulinaria-czekoladowo

Jamajka - przyslijprzepis.pl
Jamajka
Składniki
Biszkopt:
5 dużych jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy (na 0,5l płynu)
2 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
(szklanka - 250 ml )
do przełożenia: powidła, dżem z czarnej, czerwonej porzeczki lub z jagód

Masa:
600 ml śmietanki kremowej 30-36%
1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy (najlepiej z tartą wanilią) ok. 10g
opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku
4 łyżeczki żelatyny (jeśli dodajemy ajerkoniak)
3 łyżeczki żelatyny (jeśli rezygnujemy z %) rozpuszczone w 1/3 szkl. wody lub mleka
1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe (na 0.5l wody każda) rozpuszczone w 4 i 1/2 szkl wody
starkowana czekolada lub polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
1.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp. 170-180 st. C do "suchego patyczka". Po upieczeniu, spuszczamy na podłogę, aby nie opadł. Galaretka: 3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szkl wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. Rozprowadzamy na bananach. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, nastepnie dodajemy serek waniliowy. Możemy cienką strożką dolać advocatu. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną. Przełożenie ciasta: Biszkopt przecinamy na połowę, ponczujemy (np. nalewką wiśniową) i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła. Na galaretkę wykładamy wiekszą część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę, a masę przystrajamy tym, co nam fantazja podpowie. Źródło przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe94106.html SMACZNEGO.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation