Kuchnia

gotowanie

drozdze, 25 g
mleko, 250 ml
cukier, 2 lyzki
maka, 500 g
olej, 100 ml
sol, szczypta
zoltko, 1 szt.
nadzienie:budyn waniliowy, 1 op. ugotowane w 400 ml mleka
truskawki, ok 12 szt, po 1 szt na buleczke
cukier puder, do posypania

> 6 os.
60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

drozdze posypac cukrem, zalac cieplym mlekiem, wymieszac, odstawic do wyrosniecia.
do miski wsypac make, sol, wbic zoltko i wlac olej, dodac drozdze, zagniesc ciasto, odstawic do wyrosniecia na 30-40 minut.
po tym czasie ciasto rozwalkowac, wycinac kwadraty (u mnie 10x10 cm). na srodek kazdego kwadracika nalozyc po lyzce budyniu, na to polozyc truskawke, zlepic w trojkat, potem zlepic w ksztalt uszek.
ukladac buleczki na wylozonej papierem do pieczenia blaszce, posmarowac rozkloconym jajkiem, piec w temp. 180 stopni do zrumienienia- u mnie ok 20-25 min.
po upieczeniu wystudzone buleczki posypac cukrem pudrem. smacznego :)
Twoje notatki do przepisu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation