Kuchnia

chleb

Chlebek z jarmużem i fetą na jogurcie greckim - Proste Przepisy

Składniki : 325 g mąki pszennej, 100 g mąki orkiszowej jasnej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, duża szczypta soli, duża szczypta pieprzu, 1 ½ szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki jarmużu, ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, 125 g sera feta, 350 g jogurtu greckiego, ½ szklanki oliwy, 2 jajka, 2 łyżki startego sera pecorino romano

Sposób przygotowania : Do miski przesiewam oba rodzaje mąki, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz jarmuż, natkę i ser feta, mieszam. W drugiej misce umieszczam jogurt grecki, oliwę i jajka, mieszam łyżką aż powstanie jednolita masa. Wlewam ją do miski z suchymi składnikami i mieszam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x12), wyrównuję. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min (do suchego patyczka). Wyciągam, pozostawiam w foremce jeszcze przez 10 minut, następnie wykładam chlebek na kratkę i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation