Kuchnia

ciasta- przepisy

Sernik stracciatella bez pieczenia

Sernik stracciatella bez pieczenia
Składniki:
spód
60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy)
40g masła
10g czekolady deserowej
masa
500g jogurtu greckiego
320ml śmietanki 30%
80g cukru
25g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
1 laska wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody

czekolada deserowa i mleczna starta na grube wiórki do dekoracji

Sernik jogurtowo-śmietankowy bez pieczenia

Wykonanie:
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej
- roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku
- tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia

deser stracciatella w formie sernika

- biszkopty przełożyć na dno formy, wylepić nimi jednolity spód, schłodzić
- czekoladę mleczną i deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do pojemnika, schłodzić (ja schowałam ją do zamrażarki)
- śmietanka i jogurt powinny być prosto z lodówki
- jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii, dokładnie wymieszać (zwłaszcza ziarenka)

Sernik stracciatella na jogurcie greckim

- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, pozostawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty jogurtu, wymieszać lub zmiksować (masa będzie dość rzadka)
- śmietankę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
- do masy wsypać schłodzoną startą czekoladę, delikatnie wymieszać

Sernik stracciatella

- gotowa masa dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód biszkoptowy, wierzch wyrównać
- całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc
- czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki)
- przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation