Kuchnia

przystawki

Paszteciki wielkanocne z jajkiem i porami

Składniki:
Ciasto półkruche:

250 g mąka pszenna
80 g masło
1 jajko
70 ml śmietana kwaśna
przyprawy: sól, gałka muszkatołowa
Farsz:

4 jajka
150 g pora zielonego
30 ml śmietanki
25 g bułki tartej
1 ząbek czosnku
40 g masła
po 2 gałązki koperku i natki pietruszki

Dekoracja pasztecików:
1 jajko
ziarna kminku

Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, dodaj sól i gałkę muszkatołową. Następnie dodaj miękkie masło. Rozetrzyj je dokładnie z mąką. Usyp kopczyk, a w środku zrób zagłębienie. Wbij jajko i wlej śmietanę. Zarób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki najlepiej na 12 godzin.

Przygotuj farsz: jajka umyj i wstaw do gotowania w rondelku z łyżką soli. Gotuj na twardo przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka przelej zimną wodą i obierz ze skorupki.

Pora przetnij na pół wzdłuż i umyj z piasku. Odłóż jedną łodygę do dekoracji. Resztę pokrój na paski. Czosnek obierz i posiekaj. Rozgrzej patelnię z masłem i podsmaż pora wraz czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem. Następnie przełóż do miski. Wlej śmietankę oraz wsyp bułkę tartą. Koperek i natkę posiekaj i dodaj do farszu.

Trzy ugotowane jajka pokrój w kostkę średniej wielkości i wymieszaj z porem i przyprawami. Czwarte jajko odłóż do dekoracji.

Wyjmij ciasto z lodówki, uformuj prostokąt i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przekrój płat ciasta wzdłuż na dwie połowy. Na brzeg jednej części nałóż połowę farszu. Zawiń ciasto tak, by zakryło nadzienie. Lekko dociśnij brzegi ciasta. Następnie pokrój nożem paszteciki o długości ok. 5 cm. Podobnie przygotuj paszteciki z drugiego ciasta.

Gotowe paszteciki ułóż na blachę wyłożoną wcześniej pergaminem. Rozkłóć jajko pędzelkiem i posmaruj każdą sztukę z wierzchu i boków. Na końcu posyp ziarnami kminku. Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 minut. Upieczone przełóż od razu na półmisek. Z łodygi pora wytnij dekoracyjne pióro i połóż zakrzywione na pasztecikach. Jajko przekrój na pół i połóż obok pora. Dodatkowo możesz je wzbogacić kleksem majonezu i gałązką koperku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation