Kuchnia

czekolada kawy

Gęsta gorąca czekolada z suszoną śliwką i cynamonem

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 15-20min

Składniki:
100g czekolady gorzkiej ok 60%
Szklanka mleka 3,2 %
Pół szklanki śmietany kremówki 30% tł.
8 śliwek kalifornijskich suszonych
szczypta cynamonu mielonego
cukier puder trzcinowy

Przygotowanie:
1/ Wrzucamy śliwki do pojemnika od blendera, dodajemy cynamon, cukier i trochę wody. Miksujemy aż zrobi się konsystencja sosu (jeśli jest za gęste dodajemy więcej wody).
2/ W garnku zagotowujemy śmietanę i mleko. Wrzucamy do gotującego się mleka i śmietany kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Na małym gazie zagotowujemy czekoladę aż podniesie się prawie o połowę (Pamiętamy o ciągłym mieszaniu - łatwo się przypala).
3/ Odstawiamy garnek z czekoladą na 5 minut. Do szklanki nakładamy na spód sos z suszonych śliwek i wlewamy czekoladę (lejąc na łyżkę przy ściance) do pełna.
4/ Podajemy z laską cynamonu do mieszania i śliwką na ściance szklanki! SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation