Kuchnia

kuchnia

francuskie paszteciki z kremowym tuńczykiem

Składniki:

- rolka ciasta francuskiego

- puszka tuńczyka w sosie własnym

- 2 duże łyżki kremowego serka Philadelphia

- 5 większych suszonych pomidorów z zalewy z ziołami

- 1 jajko

- sól

- pieprz (najlepiej świeży, grubo mielony)

Tuńczyka mieszamy z serkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory drobno siekamy.

Pomidory nakładamy na rozwinięty rulon ciasta wzdłuż dłuższego boku, kilka centrymetrów od krawędzi, a następnie na wierzch kładziemy masę z tuńczyka (jeśli zrobimy odwrotnie to olej z pomidorów utrudni sklejenie ciasta). Bok, bliżej którego leży farsz zakładamy do środka, a następnie rolujemy w taki sposób, by obie krawędzie ciasta lekko na siebie nachodziły.

Gotowy rulon kroimy na kawałki długości około 4-5 cm i układamy na blaszce w wyłożonej pergaminem.

Jajko roztrzepujemy, dodajemy soli i pieprzu i pędzelkiem smarujemy wierzch pasztecików.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni (aż wierzch się ładnie przypiecze).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation