Kuchnia

Ciasta wytrawne

GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI SKŁADNIKI :
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g twarogu tłustego
2 łyżki cukru
garść pokrojonych liści mięty
100 g pistacji drobno pokrojonych
LUKIER :
1/4 szklanka cukru
1/2 szklanka wody
orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia.
Twaróg mieszamy z cukrem, pistacjami i drobno pokrojoną miętą.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem.
Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut.
Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation