Kuchnia

jajka

Jajka marynowane w occie balsamicznym

Jajka marynowane w occie balsamicznym



Składniki:

8 jajek

250 ml wody

100 ml octu balsamicznego

50 ml 6 % winnego octu z białego lub czerwonego wina

5 łyżek brązowego cukru

1 łyżeczka soli

8 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe



Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skorupek.

W niedużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Ściągamy z ognia, dodajemy ocet winny oraz balsamiczny, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

W czystym wyparzonym słoiczku układamy jajka. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalewamy zimną zalewę.

Słoik typu twist zakręcamy, a weck zamykamy na klipsy lub sprężynkę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni. W tym czasie kilkukrotnie dokładnie mieszamy, aby jajka jednakowo się zabarwiły z każdej strony.

Po odsączeniu z zalewy jajka podajemy same, lekko tylko oprószone świeżo mielonym pieprzem, z majonezem lub faszerowane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation