Kuchnia

Przepisy ciasta, ciasteczka

Sernik w cieście orzechowym

Składniki na ciasto orzechowe:

- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 100 g masła
- szczypta soli

Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać partiami masło i nadal ucierać. Orzechy wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia i dodać, całość zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 stopni w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.



Składniki na warstwę serową:

- 1 kg sera zmielonego
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach takich samych jak ta, w której piekło się ciasto orzechowe. Piec około 60 minut w 170 st. C.



Składniki na krem śmietanowy:

- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- 300 g masła
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego



Dodatkowo:

- dowolna polewa czekoladowa
- posiekane orzechy do posypania



Masło utrzeć z cukrem, partiami dodawać śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na pół.

Na pierwszy blat ciasta orzechowego rozsmarować połowę kremu, na to ostrożnie przełożyć sernik i rozsmarować drugą połowę masy. Przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową, posypać siekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation