Kuchnia

Jedzenie

Drożdżówki Piña colada ananasowo-kokosowe z budyniem Składniki na ciasto:
570g mąki pszennej
250 ml letniego mleka lub mleczka kokosowego
100g masła
2 kopiate łyżki serka mascarpone
2 jajka
6 łyżek cukru
40g świeżych drożdży lub 14g suszonych
1 szczypta soli

Drożdże rozmieszać dokładnie z cukrem i połową mleka i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone (rózgą lub rogalką). Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze bułeczki.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok 1,5-2 godz w zależności od temperatury).

Składniki na nadzienie:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
750ml mleka
1 żółtko
4 łyżki cukru
1 łyżka masła

ponadto:
1 białko
1 puszka ananasa
kokos do posypania
lukier do polania

Pół litra mleka zagotować z masłem. Żółtko, budynie i cukier dokładnie rozmieszać w 150ml mleka a następnie wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając zagotować. Następnie wystudzić.
Ananasa odcedzić i pokroić na małe kawałeczki.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić. Podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 8 części (w sumie wyjdzie 16 drożdżówek).
Z kawałeczków formować okrągłe bułeczki (kulki) i układać je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić do napuszenia na 20-25 minut. Po tym czasie małą szklaneczką a właściwie jej dnem zrobić w każdej bułeczce wgniecenie. Posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem i nałożyć do każdej z nich po łyżce wystudzonego budyniu, a na wierzch poukładać kawałki ananasa. Znów zostawić do napuszenia na 15 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem oraz posypać kokosem. Podobnie upiec pozostałe 8 sztuk. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation