Kuchnia

Jedzenie

Szarlotka bez mąki,masła,tłuszczu
Składniki na małą keksówkę

4 jabłka
1 duży banan
pół szklanki słonecznika lub migdałów blanszowanych (osobiście obie wersje lubię)
1 duże jajko
łyżka gęstego jogurtu
3/4 szklanki otrębów owsianych (w tym 2 łyżki do wysypania formy)
2 łyżki cynamonu, 2 łyżki miodu lub cukru lub ksylitolu, łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju rzepakowego (w tym odrobina do wysmarowania formy)

Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w kosteczkę, smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej z dodatkiem łyżki cynamonu i pół łyżki płynnego miodu (można pominąć dodatek cukrów). Bardzo lubię kwaskowate jabłka w szarlotce, jeżeli Wy lubicie słodkie, dajcie o łyżkę więcej miodu. Kiedy jabłka zaczną puszczać śluzowaty sok, przykrywamy i dusimy je około 5-10 minut. Banana w tym czasie blendujemy z jajkiem, a słonecznik/ migdały mielimy np. w młynku do kawy albo malakserze na mąkę. Róbmy przerwy, inaczej urządzenie może się zepsuć. Taką ''mąkę'' wsypujemy do banana, dodajemy pozostałe składniki (jogurt, otręby, cynamon, czubata łyżka czegoś do słodzenia, olej), mieszamy. Nasze pół- miękkie jabłka przekładamy wraz z ewentualnym sokiem do formy wysmarowanej dokładnie odrobiną oleju i wysypanej dwiema łyżkami otrębów. Na jabłka nakładamy warstwę ciasta, by pokryło ono owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut aż ciasto będzie złoto- brązowe.
Studzimy do góry nogami, po 15 minutach kiedy forma nie jest już gorąca, obkrajamy ciasto dookoła i wyjmujemy z formy tak, by jabłka były do góry, a ciasto na dole (robimy ''babkę z piasku'' tyle że to nie piasek jest w środku a fajne ciasto:)). Oczywiście kawałki jabłek, które przyczepią się do dna formy kładziemy do góry. Ja podaję letnie z kleksem z jogurtu greckiego 10%.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation