Kuchnia

The Girl in the Kitchen - na słodko

Trufle jagodowe

Składniki (18 sztuk):

Trufla:
• 110 g białej czekolady
• 3 płaskie łyżki śmietany 36%
• 4 łyżki jagód
• niepełna szklanka zmiksowanych biszkoptów (ok. 100 g)

Polewa i dekoracja:
• 200 g białej czekolady
• 2-3 łyżki wiórków kokosowych
• 1/8 łyżeczki barwnika w proszku rozpuszczonego w 3 łyżeczkach wody

Wykonanie:

Trufla:
Biszkopty mielimy w blenderze, następnie to samo robimy z jagodami (do uzyskania gładkiej masy). Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką nad parą wodną. Po jej rozpuszczeniu dodajemy jagody i biszkopty i chwilę miksujemy. Schładzamy ok. 2 godzin w lodówce, a przed lepieniem wkładamy masę jeszcze na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmujemy masę i lepimy kulki (ok. 18 sztuk). Wkładamy na godzinę do zamrażalki.

Polewa i dekoracja:
Dwie łyżki wiórków kokosowych wsypać do małego woreczka i wlać 3 łyżeczki wody wraz z brawnikiem. Wstrząsać i ugniatać do momentu, aż wiórki zafarbują na fioletowy kolor. Wysypać na talerz aby przeschły (ok. 5-10 min.). Czekoladę (najpierw jedną, gdy się skończy to drugą) rozpuścić nad parą wodną, a następnie przelać do szklanki i moczyć trufle. Posypywać kokosem. Wstawić do zamrażalki na ok. pół godziny. Po tym czasie trufle są gotowe do podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation