Kuchnia

kurczak

Pierś z kurczaka faszerowana kurkami z sosem koperkowo-kurkowym

2 porcje

podwójna pierś z kurczaka (lub filet z indyka)
garść oczyszczonych kurek
mała cebulka
ząbek czosnku
łyżka posiekanego koperku
śmietanka 12%
sos sojowy
mielona wędzona papryka ostra, pieprz, przyprawa złocista do kurczaka


Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i przekroić na dwie części. Każdą z części naciąć tak aby powstała kieszonka do której włożymy farsz- w połowie grubości naciąć ale nie przekrawać do końca.
Mięso posypać przyprawą do kurczaka, zalać sosem sojowym i odstawić na 15-30min.
W tym czasie cebulę, czosnek i kurki posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek a po ok. minucie wrzucić kurki. Smażyć kilka minut, aż kurki nie będą surowe. Przyprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym i wędzoną papryką.
Powstały farsz (część zostawić do sosu) nałożyć do utworzonych kieszonek w mięsie i spiąć wykałaczką. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do ścięcia się i zrumienienia mięsa- można sprawdzić wykałaczką czy jest czysta lub delikatnie naciąć.
Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić pozostały farsz i koperek. Doprawić papryką wędzoną i zalać śmietanką. Chwilkę podgrzewać i zdjąć z ognia.
Usmażone piersi przełożyć na talerze i polać sosem.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation